Dirigenter

Eirik Sørborg

Eirik Sørborg

2019 – 2020: Eirik Sørborg 

Eirik Sørborg studerte musikk ved Universitetet i Oslo og Norges musikkhøgskole samt mesterklasser og kurs i inn- og utland.  Eirik er fast dirigent for det midtnorske og prosjektbaserte kammerkoret Ensemble Dalí og har med dem vunnet internasjonale priser – også som dirigent.

Eirik opplever vekslingen og «befruktningen» mellom standardrepertoar og ny musikk som spennende og utviklende. I 2013 dirigerte han uroppførelsen av Bjørn Morten Christophersens stort anlagte The Lapse of Time for solister, kor, orkester, kirkeorgel og elektronikk.

For øvrig bor Eirik ved havet, har seilbåt, kone, tre gutter og 5 høns.

Her kan du lese et intervju vi gjorde med Eirik i samband med at han fikk oppdraget.

 

2017 – 2018: Yuval Weinberg

Yuval Weinberg

Yuval Weinberg

Yuval Weinberg er dirigent for Norges Ungdomskor i jubileumsåret 2017, samt påfølgende prosjektår 2018. I påsken 2017 blir Weinberg med til The International Youth Choir Festival 2017 (link til artikkel på engelsk) i London, der Norges Ungdomskor er valgt ut blant ett av åtte ungdomskor fra hele verden. Sommerturnéen 2017 blir en norgesturné, der mest mulig av landet skal dekkes i løpet av drøye 14. dager.

I tillegg vil det bli arrangert jubileumskonsert i Oslo 21. oktober, der også tidligere dirigenter og sangere for Norges Ungdomskor får anledning til å delta.

Yuval Weinberg (f. 1990 i Israel) ble våren 2016 ferdig med en mastergrad i kordireksjon fra Norges Musikkhøgskole, og har fra tidligere en bachelorgrad fra musikkhøgskolen Hanns Eisler i Berlin. 

Siden 2014 har Weinberg vært stipendiat hos «Dirigentenforum» i Tyskland. Som en del av dette programmet, i tillegg til andre mesterklasser og prosjekt, har han jobbet med flere profesjonelle kor, som Berlins radiokor, det svenske radiokoret, MDR radiokor, NDR radiokor og det tyske Operakoret i Berlin. Weinberg blir med jevne mellomrom invitert til å dirigere flere andre profesjonelle kor, som Det Norske solistkor, det Bavarianske radiokoret og Berlins filharmoniske kor.

Weinberg har tatt i mot flere priser som dirigent, inkludert prisen som juryens utvalgte under den 7. internasjonale konkurransen for unge kordirigenter i St. Petersburg (2013) og førstepremien under den 6. internasjonale kordireksjons-konkurransen Towards Polyphony i Wroclaw, Polen (2014).

Marit Tøndel Bodsberg

2015 – 2016: Marit Tøndel Bodsberg

Marit Tøndel Bodsberg  er dirigent for Norges Ungdomskor i prosjektåra 2015 og 2016. Saman med Bodsberg har koret delteke på korfestivalen Europa Cantat 2015 i Pécs (Ungarn) og gjennomført konsertar i Hamar, Veszprém (Ungarn), Festspillene i Elverum og Oslo Domkirke. I 2016 tek Bodsberg koret med til Hardanger Musikkfest og korfestivalen Choralies i Vaison-la-Romaine (Frankrike), i tillegg til konsertar i Spania og Noreg.

Marit Tøndel Bodsberg (f. 1981) har bachelorgrad i utøvande musikk frå Universitetet i Agder og mastergrad i direksjon frå Norges musikkhøgskole. Ho er også dirigent for Vestoppland Kammerkor, Kvindelige Studenters Sangforening og Den Norske Studentersangforening.

 

 

 

Skjermbilde 2016-04-12 kl. 14.03.23

Vivianne Sydnes

2011 og 2014: Vivianne Sydnes

Vivianne Sydnes var sanger i Norges Ungdomskor i mange år, og det siste året både som sanger og dirigent for bare jentene som sang noen egne sanger. Hun var dirigent for koret i prosjektårene 2011 og 2014. Sammen med Sydnes gjennomførte Norges Ungdomskor en turné i England med konserter i Oxford, Tonbridge og London.

Vivianne Sydnes (f. 1974) har utdennalse fra Norges Musikkhøgskole med bachelor i kirkemusikk og diplomeksamen i kordireksjon fra Kungliga Musikkhögskolan i Stockholm. Vivianne er nå domkantor i Oslo domkirke og dirigerer Oslo domkor. Hun har vært dirigent for Kammerkoret Nova og vært domkantor i 10 år i Nidarosdomen. Sydnes har også deltatt i en rekke kor- og dirigentkonkurranser og vunnet flere priser.

 

 

 

Skjermbilde 2016-04-29 kl. 16.38.12

Tone Bianca Sparre Dahl

2012 – 2013:  Tone Bianca Sparre Dahl 

Tone Bianca Sparre Dahl  var dirigent for Norges Ungdomskor i prosjektårene 2012 og 2013. Sparre Dahl tok med koret til Ungarn, Slovenia og ikke minst Italia. Der deltok koret både på Europa Cantat XVIII i Torino i 2012 og C.A. Seghizzi-konkurransen i Gorizia i 2013, der de gikk helt til topps.

Tone Bianca Sparre Dahl (f. 1960) tok diplomeksamen i kordireksjon ved Norges Musikkhøgskole i 1991. Hun har siden undervist ved skolen, og er nå ansatt som førsteamanuensis i dirigering. . Tone har fra 2014 statens 10-årige arbeidsstipend, og bruker tiden mye til å fordype seg i orkesterdirigering. Hun har en utstrakt freelancevirksomhet som stemmepedagog, dirigent, dommer i internasjonale korkonkurranser og foredragsholder, og har utgitt en lærebok i korledelse som er oversatt til svensk og engelsk

 

 

 

Skjermbilde 2016-04-29 kl. 16.40.02

Ragnar Rasmussen

2008 – 2010: Ragnar Rasmussen

Ragnar Rasmussen var dirigent for Norges Ungdomskor i prosjektårene 2008, 2009 og 2010. Sammen med Rasmussen reiste koret til The Singing World Festival i St. Petersburg, Europa Cantat XVII i Utrecht i tillegg til turné i Slovenia og Kroatia.

Ragnar Rasmussen (f. 1966) er utdannet kirkemusiker ved Musikkonservatoriet i Trondheim. Rasmussen har blant annet undervist ved Norges Musikkhøgskole og vært gjesteprofessor hos Musikkakademiet ved Universitetet i Ljubljana, Slovenia. Han er i dag professor i kordireksjon ved Universitetet i Tromsø. Rasmussen har vunnet en rekke nasjonale og internasjonale priser og har gjestet og dirigert et stort antall kor og orkestre, deriblant Tromsø symfoniorkester, det Serbiske Radiosymfoniorkester og det Latviske Statskor.

 

 

 

Skjermbilde 2016-04-29 kl. 16.58.31

Anne Karin Sundal-Ask

2006 – 2008: Anne Karin Sundal-Ask

Anne Karin Sundal-Ask  var dirigent for Norges Ungdomskor i prosjektårene 2006, 2007 og 2008. Sammen med Sundal-Ask deltok koret på Europa Cantat XVI i Mainz, Tyskland, C.A. Seghizzi-konkurannsen i Gorizia, Italia, og Europeisk Grand Prix i Debrecen, Ungarn.

 

Anne Karin Sundal-Ask (f. 1973) er utdannet fløytist ved Musikkonservatoriet i Trondheim, og avsluttet våren 2003 sitt hovedfag i korledelse ved Norges musikkhøgskole, hvor hun studerte hos blant andre Grete Pedersen og Tore Erik Mohn. Hun er dirigent for Det norske jentekor og Bislet-Bækkens (u)blandede kor. Hun har mottatt flere utmerkelser og stipender. I 2000 ble hun tildelt en spesialopprettet pris for fremragende korledelse og mottok også Norges Korforbunds stipend for unge dirigenter samme år. I 2012 fikk hun utmerkelsen Årets barnekordirigent av Ung i Kor.

 

 

Kjetil Almenning. Foto: Blunderbuss

Kjetil Almenning. Foto: Blunderbuss

2004 – 2005: Kjetil Almenning og Tora Augestad

Kjetil Almenning og Tora Augestad (f. 1979) samarbeida om rolla som kunstnerisk leiar og dirigent for Norges Ungdomskor i 2005. Leia av Almenning og Augestad deltok koret på turné i Estland, Nordklangfestivalen i Jyväskylä, Finland,  barne- og ungdomskorfestivalen Cantaqua i Bergen og Barents internasjonale korfestival i Tromsø.

 

Kjetil Almenning (f. 1979)  har bachelorgrad i kyrkjemusikk frå Norges musikkhøgskole og diplomeksamen i kordireksjon frå Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Almenning er i dag domkantor i Bergen domkirke, og stifta i 2009 Bergen Domkor. I tillegg til perioda i Norges ungdomskor har Almenning leia det norske vokalensemblet Ginnungagap, Vestoppland Kammerkor og Ensemble 96. Med sistnemnte utgav han albumet ”Kind”, som blei nominert til GRAMMY i USA i 2011 i kategorien «Best Choral Performance». Hausten 2009 van Almenning den internasjonale dirigentkonkurransa Eric Ericson Award i Stockholm.

 

 

 

Skjermbilde 2016-05-03 kl. 10.39.15

Tora Augestad.

 

Tora Augestad (f. 1979) har sangutdanning fra Norges musikkhøgskole og Kunglika musikkhögskolan Stockholm i både klassisk stil og jazz. Vidare har ho mastergrad i kabaretsang frå Norges musikkhøgskole med særskild fokus på Hanns Eisler, Kurt Weill og amerikansk kabaret. I tillegg til eit breidt og mangfaldig virke som sangar er ho i dag ein av to kunstneriske leiarar for Hardanger musikkfest. Augestad har vore sangar i Det Norske Solistkor og vokalgruppa Pitsj. Augestad har medverka i fleire produksjonar regissert av Christoph Marthaler ved operaen i Basel, og har også samarbeida med Marthaler ved operaen i Zürich og ved Wiener Festwochen. I 2015 blei Augestad nominert til Nordisk Råds Musikkpris.

 

 

 

 

 

Carl Høgset, Stemmebåndet 1994

Carl Høgset, Stemmebåndet 1994

1995 – 2003: Carl Høgset

Etter å ha ledet Norges Ungdomskor i samarbeid med Joar Rørmark siden 1987 tok Carl Høgset over jobben som dirigent og kunstnerisk leder alene frå 1995 til og med 2003. I løpet av disse årene deltok koret på en rekke internasjonale festivaler og konkurranser, der et høydepunkt for Høgset var Guido d’Arezzo-konkurransen i 2002. De ble Norges Ungdomskor kåret til beste kor uansett klasse og vant «Gran Premio Città di Arezzo».

 

1987 – 1994: Carl Høgset og Joar Rørmark

Carl Høgset lanserte ideen om Norges Ungdomskor på Norges Korforbunds landsmøte i 1986. I samarbeid med Norges Barne- og Ungdomskorforbund (NOBU, Ung i Kors tidligere navn) gjennomførte han og Joar Rørmark den første samlingen på Jæren Folkehøgskole i 1987, med 65 sangere. I 1990 deltok koret i sin første internasjonale konkurranse, Guido d’Arezzo i Italia, og Høgset og Rørmark var glade og overrasket over å ta seg helt til topps. I løpet av de første årene ble det enda en tur til Italia, til C. A. Seghizzi-konkurransa i Gorizia i 1993, i tillegg til festivaler i blant annet Bergen, Stord og Harstad i Noreg.

 

Joar Rørmark, Stemmebåndet 1994

Joar Rørmark, Stemmebåndet 1994

Carl Høgset (f. 1941) har hovedfag i musikk fra Universitetet i Oslo og diplomeksamen i sang og korledelse fra Norges musikkhøgskole. Høgset var elev av Knut Nystedt. I tillegg til å være iniativtager og dirigent for Norges Ungdomskor i mange år er høgset fremdeles dirigent for Grex Vocalis som han startet i 1971. Høgset har også vært dirigent for Den Norske studentersangforening i to perioder (1982-1985 og 2012-2015). Han har i tillegg undervist ved Norges musikkhøgskole og vært en ettertraktet kursholder i Norge og utlandet. I 2007 utnevnte Kongen Carl Høgset til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden for sin innsats for norsk musikkliv.

 

Joar Rørmark (f. 1935) har jobbet som lektor og førsteemanuensis i musikkmetodikk ved Norges musikkhøgskole. I tillegg til å være initativtager og dirigent for Norges Ungdomskor har Rørmark vært dirigent for kor som Nordstrand Musikkselskaps kor, Oslo Ungdomskor, Vinderen barnekor og Nordisk kor. Rørmark ble belønnet med Lindemannprisen i 1990.