1987: Norges Ungdomskor i gang!

Ideen om et ungdomskor på landsplan ble lagt fram for første gang av Carl Høgset på Norges Korforbunds landsmøte i Ålesund, 1986. Dette var tenkt som et tilbud for sangere etter ungdomsskolealder som ønsket større utfordringer, samt et korprosjekt som kunne inspirere andre unge til å fortsette å synge i kor. Turid Barvik i Norges Barne- og Ungdomskorforbund (NOBU, Ung i Kors tidligere navn), sørget for at Norges Ungdomskors aller første samling ble arrangert allerede året etter, 7. – 14. august 1987 på Jæren Folkehøgskole. Med 65 oppmøtte, og initiativtakere og dirigenter som Carl Høgset og Joar Rørmark tilstede, var Norges Ungdomskor et faktum! Den aller første konserten ble holdt i Klepp rådhus samme uke. I 1987 ble det trykket en artikkel om Norges Ungdomskors oppstart i medlemsbladet «Stemmebåndet», som du kan lese her.

1990: Norges Ungdomskor deltar internasjonalt og får «uniform»

Etter deltakelse på ulike arrangementer nasjonalt på slutten av 80-tallet, blant annet Nordland Musikkfestuke, tok Norges Ungdomskor i 1990 sikte på å prøve krefter med voksenkor internasjonalt. Den aller første internasjonale opptreden for prosjektet ble derfor den store korkonkurransen i Arezzo, Italia i 1990. Som følge av at koret skulle ta turen utenlands, ble det bestemt at prosjektet skulle få et preg av «folklore» for å skille seg ut. Derav kom ideen om at kordrakten skulle bestå av norske bunader, en uniform som har fulgt prosjektet fram til i dag. Turen til Italia ble en suksess og Norges Ungdomskor gikk til topps i konkurransen.

1990 – 2003

Dirigentene og initiativtakerne Carl Høgset og Joar Rørmark ledet sammen Norges Ungdomskor-prosjektet fram til 1994. Dette året tok Rørmark farvel, mens Høgset fortsatte videre som dirigent og kunstnerisk leder fram til 2003. I 1994 publiserte medlemsbladet «Stemmebåndet» et intervju med begge dirigenter hvor de forteller om sitt sterke engasjement for prosjektet og sine fineste minner med koret: ”Unge sangere bærer i seg store ambisjoner. De engasjerer seg så sterkt i musikken. Dette gir dirigenten en spesiell inspirasjon tilbake”. Intervjuet i sin helhet kan du lese her.

2003 – 2018

Etter 2003 tok Norges Ungdomskor mer form som et prosjektkor, hvor ulike dirigenter har vært innom hvert prosjekt for opp til to år av gangen. Slik har koret, i tillegg til å vise fram unge, flinke sangere, også vært en arena for en rekke talentfulle dirigenter. Gjennom det kunstneriske ansvaret har disse vært med på å forme prosjektet år for år med nye impulser og utfordringer for sangerne. En fullstendig oversikt og introduksjon av de ulike dirigentene finner du her.

2017

I 2017 markerte koret sitt 30-årsjubileum med en storslått konsert i Oslo Domkirke, i et samarrangement med Arena: Klassisk og Norsk Komponistforening. Til konserten var alle nåværende og tidligere dirigenter og sangere inviterte, og dirigentene ledet forskjellige årgangskor i repertoar fra de første 30 årene. Særlig ble noen av bestillingsverkene gjennom årene løftet frem på programmet. Størst begeistring vekket kanskje likevel ekstranummeret, der Carl Høgset dirigerte et sammensatt kor av alle nærværende sangere, dirigenter og til og med konferansierer i Griegs Hva est du dog skjøn. Opptak fra dette kan du se her.

2019 – 2020

I 2019 og 2020 er Eirik Sørborg dirigent og kunstnerisk leder for koret, og skal lede Norges Ungdomskor på prosjekt i inn- og utland. Les mer om de aktuelle prosjektene her.