1987: Norges Ungdomskor i gang!

Ideen om et ungdomskor på landsplan ble lagt fram for første gang av Carl Høgset på Norges Korforbunds landsmøte i Ålesund, 1986. Dette var tenkt som et tilbud for sangere etter ungdomsskolealder som ønsket større utfordringer, samt et korprosjekt som kunne inspirere andre unge til å fortsette å synge i kor. Turid Barvik i Norges Barne- og Ungdomskorforbund (NOBU, Ung i Kors tidligere navn), sørget for at Norges Ungdomskors aller første samling ble arrangert allerede året etter, 7. – 14. august 1987 på Jæren Folkehøgskole. Med 65 oppmøtte, og initiativtakere og dirigenter som Carl Høgset og Joar Rørmark tilstede, var Norges Ungdomskor et faktum! Den aller første konserten ble holdt i Klepp rådhus samme uke. I 1987 ble det trykket en artikkel om Norges Ungdomskors oppstart i medlemsbladet «Stemmebåndet», som du kan lese her.

1990: Norges Ungdomskor deltar internasjonalt og får «uniform»

Etter deltakelse på ulike arrangementer nasjonalt på slutten av 80-tallet, blant annet Nordland Musikkfestuke, tok Norges Ungdomskor i 1990 sikte på å prøve krefter med voksenkor internasjonalt. Den aller første internasjonale opptreden for prosjektet ble derfor den store korkonkurransen i Arezzo, Italia i 1990. Som følge av at koret skulle ta turen utenlands, ble det bestemt at prosjektet skulle få et preg av «folklore» for å skille seg ut. Derav kom ideen om at kordrakten skulle bestå av norske bunader, en uniform som har fulgt prosjektet fram til i dag. Turen til Italia ble en suksess og Norges Ungdomskor gikk til topps i konkurransen.

1990 – 2003

Dirigentene og initiativtakerne Carl Høgset og Joar Rørmark ledet sammen Norges Ungdomskor-prosjektet fram til 1994. Dette året tok Rørmark farvel, mens Høgset fortsatte videre som dirigent og kunstnerisk leder fram til 2003. I 1994 publiserte medlemsbladet «Stemmebåndet» et intervju med begge dirigenter hvor de forteller om sitt sterke engasjement for prosjektet og sine fineste minner med koret: ”Unge sangere bærer i seg store ambisjoner. De engasjerer seg så sterkt i musikken. Dette gir dirigenten en spesiell inspirasjon tilbake”. Intervjuet i sin helhet kan du lese her.

2003 – 2016

Etter 2003 tok Norges Ungdomskor mer form som et prosjektkor, hvor ulike dirigenter har vært innom hvert prosjekt for opp til to år av gangen. Slik har koret, i tillegg til å vise fram unge, flinke sangere, også vært en arena for en rekke talentfulle dirigenter. Gjennom det kunstneriske ansvaret har disse vært med på å forme prosjektet år for år med nye impulser og utfordringer for sangerne. En fullstendig oversikt og introduksjon av de ulike dirigentene finner du her.